Spatele plan. Ce este? Tratament. Program de exercitii. Recomandari.

In acest caz, curburile fiziologice ale coloanei vertebrale sunt sterse, bazinul aproape vertical, toracele plat si abdomenul lipit de coloana.

spate plan

Mobilitatea coloanei sufera mai ales din lipsa curburii lombare, iar coloana in totalitate isi pierde calitatea de a amortiza socurile prin lipsa acestor curburi.

Tratamentul. Spatele plan este greu de corectat. Prin exercitiile fizice vom urmari formarea curburilor vertebrale, dezvoltand cutia toracica in regiunea toracala si anteversia bazinului pentru regiunea lombara precum si marirea mobilitatii coloanei, eliminand rigiditatea.

Program de exercitii. Kinetoterapeutul este cel care alege exercitiile in functie de particularitatile fiecarui pacient. De asemenea, acesta  asista executia si monitorizeaza evolutia , luand decizii de ingreunare sau inlesnire atunci cand este cazul.

  1. Mers cu ridicarea genunchilor spre piept la fiecare pas;
  2. Mers cu fandare la fiecare pas si extensie, avand mainile pe solduri;
  3. Stand cu spatele la scara, apucat de o sipca in dreptul zonei lombare, caderea trunchiului inainte cu extensie mare si inspiratie; revenire la scara cu expiratie;
  4. Atarnat cu fata spre scara fixa: departarea picioarelor de scara, in extensie; revenire in sprijin pe scara;
  5. Repaus in decubit ventral cu trunchiul ridicat si sprijin pe coate (pozitia sfinxului).

spate plan2

Recomandari. Evitarea caderilor de la inaltime si practicarea sporturilor care cer sarituri: volei, parasutism, triplu salt, saritura in lungime.

Practicarea sporturilor care cer mobilitate: gimnastica, canotaj.

 

Publicat de Alexandru Nicolescu

Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport Bucuresti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *