Lumbago acut. Cum apare? Tratament. Recomandari.

Aceasta suferinta s-ar produce prin fixarea unei bucati din nucleul pulpos in inelul fibros fisurat al discului vertebral, sau prin entorsa  articulatiilor interapofizare.

Pozitia care favorizeaza deschiderea discala posterioara este flexia anterioara a coloanei, in care se produce cel mai des hernia de disc dar in acelasi timp si pozitia de extrema tensiune si deschidere a articulatiilor interapofizare.

Desi se crede ca in producerea lumbagoului cauza principala este aceasta deschidere posterioara, se pare totusi ca in multe cazuri discul nu are nici un amestec. Tipul de durere si intensitatea ei justifica mai curand o entorsa articulara posterioara (articulatii care au o inervatie de mare sensibilitate), decat leziunea discala.

Exista deci lumbago declansat printr-o entorsa a articulatiilor posterioare, ce survine brusc, cu producerea unui zgomot,  cu dureri localizate in regiunea lombo-sacrata,  cu pozitii variabile si instabile, capabile sa modifice pe moment atitudinea bolnavului, in cifoza lombara sau cu deplasarea laterala (scolioza antalgica), exc;uzand flexia laterala de partea entorsei.

lumbago acut1 Lumbago cu scolioza antalgica incrucisata

lumbago acut2 Lumbago cu scolioza antalgica directa

Ca urmare a pastrarii pozitiei in cifoza lombara (in fotoliu sau masina), se intampla sa se declanseze o criza de lumbago in momentul ridicarii si redresarii bruste a coloanei la verticala. Cauza este imposibilitatea de a reaseza suprafetele articulare interapofizare, dupa ce au stat departate o lunga perioada de timp. Aceasta forma de lumbago o intalim des la oamenii tineri, intrucat la oamenii varstnici este mai dificila pozitia in cifoza lombara, din lipsa mobilitatii coloanei.

In plin puseu, inclinarea laterala a trunchiului de partea entorsei este imediat stopata in momentul atingerii unui oarecare unghi , prin aparitia durerii, iar inclinarea de partea opusa entorsei este mult mai ampla si durerea care apare de partea leziunii este progresiva, in raport cu presiunea ce o exercitam in continuare asupra trunchiului.

Tratamentul in faza acuta este medicamentos, cu analgezice si antiinflamatoare si caldura sub diverse forme plus electroterapie, diatermie, infrarosii si ultrasunete, pentru a relaxa musculatura lombara contractata.

Repaus la pat in pozitia ghemuit in cocos de pusca sau pe spate culcat cu un sul sub genunchi.

Manipularile vertebrale in lumbago dau rezultate spectaculoase, folosind tehnici adaptate acestei suferinte lombare.

In lumbago acut, asezarea articulatiilor lombo-sacrate o va face specialistul dupa ce in prealabil va determina de ce parte e leziunea; cand leziunea este unilaterala ea este de partea durerii, iar cand este bilaterala, atunci inclinarea laterala a trunchiului nu se poate face pe partea lezata ci numai in partea sanatoasa.

lumbago acut3

Mobilizarea regiunii lombare este precedata de masaj si vibromasaj decontracturant pe musculatura lombara, insistandu-se pe partea contractata.

Vom folosi exercitii care sa antreneze bazinul, executate cu amplitudine moderata, in special din pozitii care descarca coloana. Introducen si retroversia bazinului contractand simultan muschii abdominali si fesieri.  Se incepe cu 2 3 contractii de tatonare iar kinetoterapeutul este cel care va hotara cresterea numarului repetarilor.

Indicam corectarea pozitiei antalgice prin autocontrol si mentinerea corectiei.

Recomandari. Bolnavul se va adihni pe un pat tare intr-o pozitie pe care o va alege, cu picioarele indoite din genunchi, cu un sul sub genunchi sau culcat lateral cu genunchii indoiti la piept.

In sezand, se va sprijini in fotoliu, dar nu in cifoza lombara.

Va evita incrucisarea picioarelor care cifozeaza.

Publicat de Alexandru Nicolescu

Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport Bucuresti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *