Piciorul plat

Piciorul plat este o diformitate caracterizata prin prabusirea boltii longitudinale si transversale a piciorului. Mai este cunoscuta si sub denumirea de picior valg static, tarsalgia adolescentilor, s.a.

Frecventa acestei afectiuni este destul de mare, intalnindu-se mai ales in copilarie si adolescenta, simptomele clinice devenind mai accentuate in  perioada de pubertate si menopauza. La adulti, piciorul plat este intalnit mai ales la indivizii a caror profesie necesita un ortostatism prelungit: vanzatori, bucatari, frizeri, dar si la cei supraponderali. In cazul sportivilor de performanta, putem intalni piciorul plat la halterofili.

Din punct de vedere al arhitecturii piciorului, principalele modificari care duc la aparitia diformitatii sunt:

  • calcaneul este deviat si rasucit in pronatie;
  • capul astragalului este deviat in jos si inauntru;
  • tarsul posterior prezinta o deviatie in echin;
  • antepiciorul este deviat in abductie si supinatie;
  • bolta plantara a piciorului se aplatizeaza.

27398965_1565292283556697_668190244_o

Aceste deformatii se produc ca urmare a compromiterii fortelor de sustinere a piciorului (muschi, ligamente, aponevroza plantara). Modificarile produse in arhitectura piciorului sunt o consecinta directa a unei hiperlaxitati ligamentare, precum si a unei hipotonii, in special a musculaturii plantei. Aceste fenomene pot fi produse de factori endocrini, infectiosi, virali, etc.

Gravitatea se apreciaza prin examen radiologic sau podoscopic, pe baza amprentei plantare.

27535233_1565292253556700_1447599065_o

Este posibil ca piciorul plat sa apara secundar, dupa unele afectiuni ale aparatului locomotor, dintre care amintim genu valgum si diferitele sinostoze ale tarsului posterior.

In evolutia diformitatii se descriu 3 faze:

  1. Piciorul plat reductibil – este o deficienta functionala. Este intalnit la copii si adolescenti. Se caracterizeaza prin oboseala si dureri la mers si ortostatism prelungit. Durerile cedeaza la repaus. Examenul piciorului pune in evidenta modificarile de arhitectura descrise anterior, bolta plantara aparand aplatizata, sprijinul facandu-se pe marginea interna a piciorului, maleolele sunt mai proeminente, etc. De asemenea, revenirea boltii plantare la aspectul normal in timpul repausului nocturn, sustine diagnosticul de picior plat functional.
  2. Piciorul plat contractat. Se manifesta prin dureri la nivelul gambei cu iradiere in regiunea lombara. Durerile sunt determinate de contractura muschilor gambei, care incearca sa mentina bolta plantara. Mersul este dificil si se realizeaza pe marginea externa a plantei. Contractura este puternica si imobilizeaza astfel piciorul. Deformatiile arhitecturii piciorului sunt similare cu cele din faza precedenta.
  3. Piciorul plat fixat. In aceasta faza, datorita fixarii deformatiilor, mersul devine foarte dificil si dureros. Mersul se realizeaza pe marginea interna a piciorului unde, datorita hiperpresiunii, apar bursite si durioame. Ortostatismul intr-un picior este imposibil de realizat. Bolnavii, din aceste cauze, evita mersul si ortostatismul. In aceasta faza pot aparea subluxatii, diverse deformari osoase si artroze. Aceste artroze evolueaza spre anchiloze.

Examenul clinic al unui picior plat trebuie sa fie completat si de alte investigatii:

  • examen radiologic;
  • plantograma (pentru a aprecia corect gradul de prabusire al boltei plantare);
  • radiomanometria plantara;
  • mulajul.

27398733_1565292266890032_1102078688_o

Sfatul Kinetoterapeutului:

  1. Apeleaza la un kinetoterapeut pentru o inspectie atenta a piciorului si pentru a te invata exercitiile (atat cele profilactice cat si cele corective);
  2. Urmeaza tratamentul profilactic (formarea reflexului de asezare corecta a piciorului pe sol, tonifierea muschilor, combatarea redorii articulare);
  3. Daca afectiunea este depistata, incepe exercitiile corective cat mai repede!

Publicat de Alexandru Nicolescu

Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport Bucuresti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *